Rande ve věži

Věci, které máme denně na očích, jsou pro nás mnohdy tím největším překvapením. Pokud každý den projíždíte Prahou, míjíte spoustu známých věží. Byli jste se ale někdy podívat nahoře? A víte, jak úžasný z nich je výhled? 

Staroměstská mostecká věž pamatuje krále Karla IV., odolala nájezdům švédských vojsk za třicetileté války a pomohla ubránit barikádu i při národním povstání v roce 1848. Uvnitř nás čeká gotický interiér, který dříve sloužil jako strážnice i vězení, a poslední patro s ochozem nabízí nezvyklý výhled na Karlův most, Vltavu, Pražský hrad a samozřejmě Petřín.

Vstup a parkování: Věž je v květnu otevřena do 19:00, od června po celé léto do 21:00 a vstupné stojí 150 Kč. Svůj BeRider můžete zaparkovat v zóně pár kroků od věže – třeba v ulicích Anenská, Na Zábradlí nebo Platnéřská.

Svatovítská katedrála je další z míst, které i skalní Pražané znají hlavně zvenku. Její základy pamatují už sv. Václava, dostavěna ale byla až roku 1928. Vstup na téměř stometrovou věž katedrály najdete na III. nádvoří Pražského hradu. Ochoz věže nabízí výhled na celé město, neokoukaný pohled na Hrad z ptačí perspektivy, ale i možnost prohlédnout si věže i ornamentální střechu katedrály zblízka. 

Vstup a parkování: Katedrála je součástí prohlídkových okruhů, ale ve vstupu do Velké jižní věže katedrály lze zakoupit samostatnou vstupenku na věž za 150 Kč. Otevřeno je do 18:00. Na BeRideru přijeďte přes Pohořelec a zaparkujte v zóně v ulici Loretánská – odtud to budete mít k věži nejblíž.

BeRider: Svatovitska katedrala

Žižkovská televizní věž je jedním z nejmladších přírůstků stověžaté Prahy. Dostavěna byla v roce 1992 a je vůbec nejvyšší vyhlídkovou plošinou u nás. Z observatoře se nabízí kruhový výhled na celou Prahu a ještě mnohem dál – za dobrého počasí uvidíte až do hor. Pod věží najdete příjemný parčík a 18jamkové minigolfové hřiště, kde můžete své rande zahájit netradičním způsobem. 

Vstupné a parkování: Vyhlídka je otevřena do půlnoci, takže je vhodná i na noční rande. Vstupné stojí 250 Kč a s BeRiderem lze zajet přímo pod věž – pohodlně zaparkujete třeba v ulici Fibichova.

BeRider: Zizkovska vez

Pražské vyhlídky, kde posedíte v soukromí

Vyhlídka Baba je jednou z těch známějších, přesto je tady většinou klid a pod zříceninou posedíte často zcela nerušeni. Navíc je to ideální cíl příjemné městské projížďky na skútru vilovou čtvrtí plnou zeleně, rozkvetlých stromů i zajímavé architektury. Parkování je tady snadné – na BeRideru dojedete až ke zřícenině hradu Baba, na konec ulice na Ostrohu. Zóna tady není, ale můžete zde jízdu pozastavit (už od 1,45 Kč/min ) a v klidu se pokochat výhledem. 

Tip: Nasedněte na BeRider a udělejte si „tour“ po romantických zákoutích Prahy. S plánováním vám pomůže třeba náš článek s tipy na další méně známé vyhlídky v Praze

Altán Grébovka nabízí nevšední výhled na dolní Vršovice přes viniční lány i výhled na novorenesanční Gröbeho vilu, která celé lokalitě dodává až italský nádech. Ve spodní části altánu můžete ochutnat místní vína, třeba skvělé Rulandské šedé nebo Sylvánské. Zaparkovat můžete pár kroků od altánu v ulicích Rybalkova nebo U Havlíčkových sadů.

Tip: Málokdo ví, že horní plošina altánu je volně přístupná a můžete zde posedět jen tak (nebo třeba s vlastním občerstvením) a užít si výhled. Výjimkou jsou dny, kdy se zde konají společenské akce.

BeRider: Grebovka

Vyhlídka u Místodržitelského letohrádku nabízí jedinečný pohled přes kvetoucí rododendrony na kultivovanou krajinu Stromovky a údolí s jezírky. Na rozdíl třeba od Letenské vyhlídky tady navíc bývá absolutní klid. Příjemné posezení nabízí lavičky na nenápadné terase u východní stěny gotického letohrádku, který místu dodává skutečně romantickou kulisu. Zaparkovat můžete v zóně na náměstí Borise Němcova a přímo k letohrádku pak projdete novogotickou vstupní branou.

Tip pro milovníky tradic: Na Petřín v klidu

Nestačí vám se na Petřín dívat z věže, nebo mu na první máj nechcete být „nevěrní“ v jiném parku, ale zároveň se nemáte chuť vrhat mezi zamilované davy? I pro vás máme dva tipy.

Běžte se projít do Velké strahovské zahrady. Vejděte z ulice Úvoz (v níž je i BeRider zóna) a projděte si vrchní část sadu s krásnými výhledy na město i Hrad. Zahradou pak můžete projít dál na „tradiční“ Petřín, nebo sejít dolů na Malou Stranu. Anebo také zůstat na místě a udělat si piknik v trávě pod rozkvetlými stromy, třeba s láhví něčeho dobrého – pokud to bude nápoj alkoholický, nechte BeRider zaparkovaný a vyrazte pak domů pěšky nebo tramvají z Újezda.

BeRider: Petřín

Další možností, jak „jít a nejít“ na Petřín je průchod přes Kinského zahradu. Zaparkujte v ulicích Holečkova nebo na náměstí Kinských a vydejte se západní cestou kolem letohrádku s kavárnou, umělého vodopádu se sochou Herkula a bývalého kostela sv. Michala až k jezírku se sochou lachtana. Je na vás, zda se pak vydáte mezi ostatní zamilované na Petřín, nebo to stočíte západním směrem dolů, třeba k bývalému klášteru sv. Gabriela, kde najdete venkovní bar v opravdu netradičním prostředí.

Sdílejte tento článek: